Skip to main content

Seniorresa till Kreta vår 2024

Följ med på en resa med jämnåriga från din hemkommun. Få massor av härliga upplevelser när vi tar er med till den charmiga ön Kreta dit vi åker utanför den mest hektiska och varmaste högsäsongen. När vi åker till Kreta är värmen behaglig, havet varmt och stämningen mera avslappnad.

Kreta är Greklands största ö och också den mest varierande med höga berg, gröna olivlundar, gyllene sandstränder, städer och byar. Överallt möter man den välkända grekiska gästfriheten och den helt unika avslappnade atmosfären.

Vi bor i Rethymnon som ligger på norra kusten av Kreta. Den populära långa sandstranden går ända fram i centrum av den gemytliga staden som även har många tavernor, butiker och en liten livlig fiskehamn. Vi kommer att få en grundlig introduktion till vår semesterstad på vår rundtur i området. Ute på ön ska vi under veckans gång också insupa äkta grekisk idyll och besöka det berömda klostret Arkadi, som ligger på 500 meters höjd över havet. Sist men inte minst skall vi naturligtvis också uppleva den unika stämningen på en grekisk taverna med dans och grekiska specialiteter.

Se mer om hotellet, veckans program och datum nedan.

Sök resa

Din resa startar från din kommun

Program

 • Busshämtning till flygplatsen

  Du blir upphämtad med buss i din utvalda kommun och körd till flygplatsen. Vår flygplatsguide möter upp vid bussen och hjälper till med incheckningen.

  Busshämtning till flygplatsen
 • Avresa till Kreta

  Du flyger direkt till Kreta (information om avresetider kommer senare) där vår svenska reseledare välkomnar dig direkt på flygplatsen. Härifrån kör bussen till hotell Minos i staden Rethymnon.

  Avresa till Kreta
 • Utflykt 1: Stadstur i Rethymnon (inkl lunch)

  Tillsammans utforskar vi vackra Rethymnon. Från hotellet kör vi längs med stranden till stadsporten, Porta Guora, där vi kommer in i den gamla stadsdelen. Basarens många spännande butiker frestar med allt från religiösa symboler till kaffe och musikinstrument. Vid minnesmärket på Mikrasiatontorget får vi inblick i stadens dramatiska historia. Därefter passerar vi Neratzemoskén, Rimondi fontänen och arkeologiska museet. Vid Den okända soldatens grav kommer det att finnas tid på egen hand varvid vi sedan fortsätter upp till fyren. Innan vi äter lunch passerar vi den charmiga venetianska hamnen med de små fiskebåtarna.

  Utflykt 1: Stadstur i Rethymnon (inkl lunch)
 • Utflykt 1 - fakta

  Rethymnon är med sina 30 000 invånare Kretas tredje största stad. Staden är fylld med charm och historia skapat av både venetianerna och osmanerna vilket gör det intressant med kyrktorn och minareter som står sida vid sida. De största sevärdheterna är livet innanför de gamla fästningsmurarna, Fortezza-fästningen, den venetianska hamnen och naturligtvis den 12 km långa sandstranden med blå flagg där du kan koppla av efter att ha utforskat staden. Vi bor intill Caretta Caretta stranden, där de skyddade stora havssköldpaddorna kommer upp och lägger sina ägg i maj månad.
 • Utflykt 2: Grekisk afton (inkl middag)

  Det vore tråkigt att besöka Kreta utan att få vara med om en riktigt typisk grekisk afton. Under eftermiddagen åker vi med bussen upp till bergsbyn Asteri som är en liten genuin by som ligger på en kulle på 80 meters höjd. Vi hinner gå runt i byn och när mörkret sänker sig äter vi vår middag på en typisk grekisk taverna. Stämningen är unik och den blir ännu mer autentisk när vi får besök av grekiska folkdansare som dansar och spelar Zorba. (Denna dag äter vi lunch på hotellet).

  Utflykt 2: Grekisk afton (inkl middag)
 • Utflykt 2 - fakta

  Det grekiska köket har en stark prägel av lokala råvaror och har hela bredden från grekisk sallad med fetaost, tzatziki och moussaka till välsmakande lammköttsrätter. Grekland har en rik kultur av folkdans som har existerat i mer än 2 500 år. På det grekiska fastlandet är det tradition att dansa sk kedjedans medan det ute på de grekiska öarna är mer vanligt med pardans. I alla danser är improvisationen ett viktigt element.
 • Utflykt 3: Livet på landet (inkl lunch)

  En mycket annorlunda dag där vi kommer att få en närmare inblick i hur livet på den grekiska landsbygden kan se ut. Vi besöker den mycket traditionella gården omgiven av olivträd, en trädgård fylld av grönsaker och aromatiska plantor vilket gör att vi kommer inpå det äkta Kreta. Djuren skall mjölkas, osten skall produceras och vi kommer att få ta del av hemligheten vid produktionen av Raki. Därefter sätter vi oss till bords och njuter av en riktigt god och typisk grekisk måltid.

  Utflykt 3: Livet på landet (inkl lunch)
 • Utflykt 3 - fakta

  På Kreta bor det ca 650 000 människor varav de flesta bor i ”huvudstaden” Heraklion och i de två stora städerna Chania och Rethymnon. Öns storlek är 8 336 km2 och öns högsta punkt är berget Psiloritis på 2 456 meter. Kreta har Europas mildaste klimat och det ger möjlighet att odla massor av frukter och grönsaker. Olivträden är de mest iögonfallande men den fruktbara jorden och det varma och solrika klimatet ger möjligheten att odla allt från tomater och gurka till bananer.
 • Utflykt 4: Arkadi-klostret (inkl lunch)

  Dagens utflykt är en kombination av historisk betydelse, kulturell rikedom och vackra omgivningar. Arkadi-klostret är ett symboliskt kloster baserat på dess historia. Det grundades på 500-talet och spelade stor roll under det kretensianska upproret på 1800-talet. Klostret är en blandning av venetianska och kretensisk arkitektur och har en imponerande klosterkyrka med vackra fresker och detaljerade utsmyckningar. Efter vårt klosterbesök besöker vi den charmiga byn Margarites som är känt för sina traditionella keramikverkstäder. Här kan man både se hur keramiken skapas på små verkstäder och möjlighet att köpa med sig en souvenir hem.

  Utflykt 4: Arkadi-klostret (inkl lunch)
 • Utflykt 4 - fakta

  Arkadi-klostret är berömt för sin unika arkitektur och dess roll i kampen för Kretas självständighet. Under det osmaniska riket blev klostret en symbol för motstånd då upprorsmännen valde att detonera krutdepåerna under en belägring år 1866. Denna tragiska händelse lade grunden till klostrets status som en nationell symbol för kretensiskt mod och stolthet och har idag besökare från hela världen som vill lära sig mer om Kretas historia och kultur.
 • 2 dagar för upplevelser på egen hand

  Att promenera längs med den långa strandpromenaden är utan tvivel ett måste under veckan. Njut av den friska havsluften och prova en kopp gott grekiskt kaffe eller ett glas färskpressad apelsinjuice på en av de många uteserveringarna. Du kan gå ända fram till den gamla stadsdelen i Rethymnon som absolut är värt ett besök. I den gamla stadsdelen ligger den venetianska fästningen Fortezza som är värt ett besök för sin imponerande arkitektur och spännande historia. Härifrån är det också en fantastisk utsikt över Rethymnon och västkusten.

  2 dagar för upplevelser på egen hand
 • Upplev Spinalonga - tilläggsköp

  På östra sidan av Kreta i Mirabello Bay ligger fästningsön Spinalonga. Venetianerna och ottomanerna byggde fästningen men ön är mest känd som en deportationsö för spetälska fram till år 1957. Här har du möjlighet att följa med på en rundtur som sätter igång många tankar om hur det var att leva här. Då det endast finns ett begränsat antal platser måste denna utflykt köpas innan avresa.

  Då det endast finns ett begränsat antal platser måste denna utflykt köpas innan avresa.
  Minst 15 anmälda krävs för att turnén ska genomföras.

  Utflykten inkluderar:
  • Buss till Elounda med fikastopp längs vägen
  • Båt till Spinalonga t/r
  • Rundtur på ön
  • Svensktalande reseledare hela dagen • Lunch på en lokal restaurang

  Spinalonga är endast 8 ha stor men blev på grund av sin placering tidigare ansedd för att vara en strategiskt viktig ö. De gamla grekerna byggde ett slott på ön och i slutet av 1500- talet byggde venetianerna en fästning här. Detta hamnade i händerna på det osmanska riket år 1715 och år 1903 beslutade man att samla och isolera de som insjuknat i spetälska på ön.

  Upplev Spinalonga - tilläggsköp
 • Hemresa

  När det är dags att säga hejdå till Kreta kommer du att köras med buss till flygplatsen för att flyga direkt hem igen. Här väntar flygplatsguiden och en buss som tar dig hem till din kommun.

 • OBS!

  Vi förbehåller oss rätten att göra ändringar.

  Dagsprogram skickas ut ca 3 veckor före avresan.

  För mer information och beställning - ring: 046-560 01 52 eller skicka ett mail till: info@bellaresor.se

  OBS! För att alla resande skall få ut det mesta av sin resa behöver man vara oberoende av reseledaren. Våra reseledare har i uppgift att se till gruppens helhet och kan därför inte hjälpa och assistera enskilda behov. Detta betyder att man själv ska klara av att t.ex. bära sin resväska, gå i trappor och på ojämnt underlag. Man ska kunna följa med på utflykternas promenader i rimligt tempo.

Karta

Hotellinformation

Vi bor på det härliga fyrstjärniga Minos Hotel i hjärtat av Rethymnon, som är den tredje största staden på Kreta.

Bara några minuters promenad från hotellet hittar du strandpromenaden och den 12 km långa sandstranden med blå flagg. Sköldpaddorna lägger sina ägg här i maj och juni. Du kan nå stadens centrums restauranger och kaféer på mindre än 10 minuter till fots, och det historiska distriktet med den venetianska hamnen ligger också inom gångavstånd.

Hotellet erbjuder ett trevligt poolområde, gym, bar och restaurang med underhållning. Vi bor i bra dubbelrum med balkong, kyl, TV, hårtork, kassaskåp, luftkonditionering och självklart eget bad och toalett.

Välj mellan:
• Dubbelrum med balkong
• Dubbelrum för 1 person med balkong
• Superior dubbelrum med balkong

Se mer om hotellet här: www.minos.gr

Väderdata

"Inget är så oförutsägbart som vädret", speciellt i dessa tider. Men eftersom många frågar hur vädret är vid de olika tidpunkterna vågar vi ge dig en fingervisning om vilket väder du kan förvänta dig ändå.

Naturligtvis kan vi inte garantera sol eller värme och vill du ha en aktuell väderprognos för Kreta kan du se den här: https://www.vejreti.com/europe/greece/crete

 

(kilde: www.vejreti.com dato: 11-2022)

Broschyr

Här hittar du vår Kreta-broschyr.
Om du har problem eller vill att vår broschyr ska skickas per post - kan du kontakta oss här

Vårt koncept

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Administrationsavgift
  Administrationsavgift Vi debiterar en obligatorisk administrationsavgift på 125 SEK per person. Detta täcker bland annat en utökad ansvarsförsäkring, i enlighet med paketreselagen, som Bella Resor tecknar för alla gäster via Gouda Reseförsäkring. Likaså täcker den avgiften till Resegarantifonden.

  Obs! Administrationsavgiften är alltså obligatorisk – och kan inte väljas bort.

  Pris: 125:-
 • Tilläggsköp - Spinalonga
  Tilläggsköp - Spinalonga På östra sidan av Kreta ligger fästningsön Spinalonga. Venetianerna och ottomanerna byggde fästningen men ön är mest känd som en deportationsö för spetälska fram till år 1957. Här har du möjlighet att följa med på en rundtur som får tankarna att sätta igång hur det var att leva här.

   

   

  Då det endast finns ett begränsat antal platser måste denna utflykt köpas innan avresa.
  Minst 15 anmälda krävs för att turnén ska genomföras.

  Utflykten inkluderar:
  •    Buss till Elounda med fikastopp längs vägen
  •    Båt till Spinalonga t/r
  •    Rundtur på ön
  •    Svensktalande reseledare hela dagen
  •    Lunch på en lokal restaurang

  Pris: 1 299:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum med balkong 0:-
 • Superior dubbelrum med balkong 1 595:-
 • Dubbelrum för 1 person med balkong 1 895:-

Avgångar & priser

Se vårt kompletta urval av Seniorresa till Kreta vår 2024 här. Observera, att
dagsprogrammen kan variera för vår- och höstresor.

AvresaDestinationLediga platserfrån pris
7/5Se avreseorterVårresa till Kreta från Helsingborg och ÄngelholmFullbokad, väntelista15 495:-Boka på väntelistaMer information
14/5Se avreseorterVårresa till Kreta från Vellinge215 495:-BokaMer information
21/5Se avreseorterVårresa till Kreta från Kristianstad, Eslöv, Höör, HörbyMer än 815 495:-BokaMer information
Fyra goda anledningar att resa med Bella Resor
1. Det är enkelt och smidigt

Du hämtas upp vid en central plats i din kommun och körs med buss till flygplatsen. Här erbjuds du hjälp med incheckning och bagageinlämning, vilket ger dig en bekymmersfri och lugn start på resan. Vid hemresan kör bussen tillbaka samma väg.

2. Det är tryggt

Din svenska reseledare är närvarande hela veckan. Hotell, måltider och utflykter är arrangerade och betalda i förväg. Vi genomför programmet i lugn takt – så att du kan fokusera på att njuta och få uppleva det bästa som resmålet har att erbjuda.

3. Det är lätt att hitta likasinnade

Det spelar ingen roll om du startar resan tillsammans med någon, eller om du reser själv. Semestern spenderas i grupp tillsammans med andra jämnåriga. Många berättar om nya vänner de har funnit, som de väljer att träffa igen efter hemkomsten.

4. Det är väldigt trevligt

Vi gör det mesta tillsammans – vi bor på samma hotell, äter mat tillsammans och vi åker på utflykter. De flesta som är med på resan kommer ju från samma hemkommun – där många delar liknande erfarenheter – och samtalen flyter på lätt!