Skip to main content

Seniorresa till Kreta vår 2024

Följ med till det charmerande Kreta och få en mängd trevliga upplevelser. Vi reser utanför den hektiska högsäsongen när värmen är behaglig, havstemperaturen är skön och stämningen mera avslappnad. Överallt möter vi den stora gästfriheten som Grekland är så känd för.

På utflykterna utforskar vi gator och gränder i Rethymnon och vi besöker det berömda klostret Arkadi som ligger 500 meter över havet. Vi åker också långt ut på landsbygden för att få inblick i det äkta grekiska ölivet. Naturligtvis kommer vi också att njuta av en stämningsfull grekisk afton med god grekisk mat, skön musik och trevlig folkdans där du är välkommen att vara med i dansen.

Vi bor i semesterstaden Rethymnon, som ligger på norra kusten av Kreta. Den populära, långa sandstranden slingrar sig hela vägen fram till centrum av den charmiga staden, med tavernor, butiker och den mysiga lilla fiskehamnen.

Se mer om hotellet, veckans program och datum nedan.

Sök resa

Din resa startar från din kommun

Program

 • Busshämtning till flygplatsen

  Avgång med buss från din valda avresekommun till flygplatsen, och därifrån flyg till Kreta.

  Busshämtning till flygplatsen
 • Avresa till Kreta

  Vår svenska reseledare tar emot på Chania flygplats och följer med på bussen som går till hotellet i hjärtat av Rethymnon. Transfertiden är ca 90 minuter.

  Avresa till Kreta
 • Utflykt 1: Grekisk afton med folklore (inkl middag)

  Man bör inte besöka Kreta utan att uppleva en typisk grekisk kväll. I slutet av eftermiddagen kör vi därför upp till bergsstaden, Asteri, som är en mysig stad byggd på en 80 meter hög kulle. Vi tittar närmare på den mysiga staden och när mörkret faller äter vi tio mat på en typisk grekisk taverna i närheten. Stämningen är helt unik, och blir bara ännu mer autentiskt grekisk när vi får besök av grekiska folkdansare, som dansar och spelar Zorba och alla andra klassiska melodier. (Vi äter lunch på hotellet denna dag.)

  Utflykt 1: Grekisk afton med folklore (inkl middag)
 • Utflykt 1 - fakta

  Det grekiska köket är alltid präglat av lokala råvaror och sträcker sig hela bredden från den välkända grekiska salladen med fetaost och tzatziki (yoghurt med gurka och vitlök) till den läckra Moussaka (en sorts lasagne) till olika välsmakande lammrätter. Grekland har en rik folkdanskultur och grekisk folkdans har funnits i över 2 500 år. På det grekiska fastlandet finns en tradition av mestadels kedjedans medan pardans är mest utbrett på öarna. I de flesta danserna är improvisation ett viktigt inslag.
 • Utflykt 2: Stadstur i Rethymnon (inkl lunch)

  Din reseledare visar dig gärna alla de charmiga sidorna av Rethymnon, så att du är bra förberedd för att utforska staden på egen hand. Du kan promenera längs stranden och hamnen till gamla stans venetianska stadsport på mindre än en halvtimme men för att få mest tid att strosa runt tar vi bussen dit.Vi går längs de stämningsfulla gatorna och ser butiker, verkstäder, en fiskmarknad och ett gammalt bageri som gör kretensisk filodeg som används till efterrätter. Se också fram emot både folkliv och arkitektur på Mikrasiatontorget. Och till lunch inne i staden innan vi åker hem.

  Utflykt 2: Stadstur i Rethymnon (inkl lunch)
 • Utflykt 2 - fakta

  Med sina 30 000 invånare är Rethymnon Kretas tredje största stad. Staden är full av charm och historia då den är skapad av både venetianerna och ottomanerna vilket gör att man ser kyrktorn och minareter som står sida vid sida. De största sevärdheterna är fästningen Fortezza där man kan se livet bakom murarna, den venetianska hamnen och naturligtvis den 12 km långa blåflaggade sandstranden där du kan slappna aav efter att ha utforskat staden.Vi bor alldeles intill stranden Caretta Caretta där de stora havssköldpaddorna (som är skyddade) kommer upp och lägger sina ägg i maj.
 • Utflykt 3: Livet på landet (inkl lunch)

  Har du någonsin mjölkat en get? Annars har du chansen idag. Du kommer åtminstone att se hur man gör. Vi åker långt ut på landsbygden till byn Axos, där åsnorna fortfarande drar kvarnen som maler spannmål. Vi lär oss hur man producerar ost, lär oss mer om maten i det traditionella lantköket och ser hur herdarna lever. Den här delen är inte lämplig för dem med gångproblem. Senare väntar ett besök på ett museum. Här bjuds på både imponerande träskulpturer och en härlig lunch serverad med utsikt över Kretas högsta berg, Ida, på 2 456 meter. Smaklig måltid!

  Utflykt 3: Livet på landet (inkl lunch)
 • Utflykt 3 - fakta

  På Kreta bor ca 650 000 människor. De flesta bor i ”huvudstaden” Heraklion och i de två större städerna Chania och Rethymnon. Kreta är Medelhavets femte största ö och Greklands största och har en yta på 8 336 km2. Öns högsta punkt är berget Psiloritis som är 2 456 möh. Kreta har förmodligen Europas mildaste klimat vilket möjliggör odling av alla sorters frukt och grönsaker. Olivträden är de mest iögonfallande men den bördiga jorden och det varma och solrika klimatet gör det också möjligt att odla allt från tomater och gurkor till kronärtskockor och bananer.
 • Utflykt 4: Arkadi-klostret (inkl lunch)

  Dagens utflykt är en kombination av historisk betydelse, kulturell rikedom och pittoreska omgivningar. Arkadi kloster är ett ikoniskt kloster på grund av sin historia. Det grundades på 500-talet och är känd för sin roll under den Kretensiska uppror under 1800-talet. Klostret är en blandning av venetianska och kretensisk arkitektur och har en imponerande klosterkyrka med vackra fresker och detaljerade dekorationer. Efter vårt besök i klostret besöker vi den charmiga byn Margarites, som är känd för sina traditionella keramikverkstäder. Här kan du se hur de framställer sin keramik i små verkstäder, och självklart kan du också köpa några souvenirer.

  Utflykt 4: Arkadi-klostret (inkl lunch)
 • Utflykt 4 - fakta

  Arkadi-klostret är känt för sin unika arkitektur och roll i kampen för kretensisk självständighet. Under det osmanska styret blev klostret en symbol för motstånd när rebeller valde att detonera krutdepån vid en belägring år 1866. Denna tragiska händelse cemnterade klostrets status som en nationell symbol för kretensiskt mod och stolthet och lockar idag besökare från hela världen för att lära sig om Kretas kultur och historia.
 • Två lediga dagar att spendera på egen hand – här följer några tips!

  Njut av en promenad längs havet och varför inte ta en tur i vågorna när du är här? Koppla av på ett av de många kaféerna, shoppa och njut av atmosfären i gamla stan. Du kan gå eller ta lokalbussen dit. Och låt oss inte glömma hotellets härliga poolområde. Solstolen väntar.

  Du kan också ta den med dig på vår tilläggsutflykt till Spinalonga.

  Två lediga dagar att spendera på egen hand – här följer några tips!
 • Tilläggsköp: Spinalonga

  På östra sidan av Kreta ligger fästningsön Spinalonga. Venetianerna och ottomanerna byggde fästningen men ön är mest känd som en deportationsö för spetälska fram till år 1957. Här har du möjlighet att följa med på en rundtur som får tankarna att sätta igång hur det var att leva här.

  Då det endast finns ett begränsat antal platser måste denna utflykt köpas innan avresa.
  Minst 15 anmälda krävs för att turnén ska genomföras.

  Utflykten inkluderar:
  Buss till Elounda med fikastopp längs vägen
  Båt till Spinalonga t/r
  Rundtur på ön
  Svensk- eller engelsktalande reseledare hela dagen
  Lunch på en lokal restaurang

  Spinalonga
 • Hemresa

  Vi åker buss till flygplatsen, varifrån flyget går vidare hemåt. Vid ankomsten går bussen tillbaka till den avresekommun där du startade resan.

 • OBS!

  Vi förbehåller oss rätten till förändringar.

  Dagsprogram skickas ut ca 3 veckor före avresan.

  För mer information och beställning - ring: 046-560 01 52 eller skicka ett mail till: info@bellaresor.se

  OBS! För att alla resande skall få ut det mesta av sin resa behöver man vara oberoende av reseledaren. Våra reseledare har i uppgift att se till gruppens helhet och kan därför inte hjälpa och assistera enskilda behov. Detta betyder att man själv ska klara av att t.ex. bära sin resväska, gå i trappor och på ojämnt underlag. Man ska kunna följa med på utflykternas promenader i rimligt tempo.

Karta

Hotellinformation

Vi bor på det ljuvliga 4-stjärniga Hotel Minos i hjärtat av Rethymnon. Den läckra sandstranden är bara några minuters promenad bort och stadens centrum med ett utmärkt utbud av restauranger och kaféer kan nås på under 10 minuters promenad. Den historiska gamla stan med den venetianska hamnen ligger också inom gångavstånd.

Det familjeägda hotellet är utrustat med alla bekvämligheter såsom två pooler, gym, bar och restaurang med underhållning. Vi bor i bra dubbelrum med balkonger, som också är utrustade med kylskåp, TV, hårtork, kassaskåp, luftkonditionering också självklart eget bad och toalett.

Hotel Minos har följande rumstyper:
• Dubbelrum med balkong
• Superior dubbelrum med balkong
• Dubbelrum för 1 person med balkong

Hotellets egen hemsida: https://www.minos.gr/

Väderdata

"Inget är så oförutsägbart som vädret", speciellt i dessa tider. Men eftersom många frågar hur vädret är vid de olika tidpunkterna vågar vi ge dig en fingervisning om vilket väder du kan förvänta dig ändå.

Naturligtvis kan vi inte garantera sol eller värme och vill du ha en aktuell väderprognos för Kreta kan du se den här: https://www.vejreti.com/europe/greece/crete

 

(kilde: www.vejreti.com dato: 11-2022)

Broschyr

Här hittar du vår Kreta-broschyr.
Om du har problem eller vill att vår broschyr ska skickas per post - kan du kontakta oss här

Vårt koncept

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Administrationsavgift
  Administrationsavgift Vi debiterar en obligatorisk administrationsavgift på 125 SEK per person. Detta täcker bland annat en utökad ansvarsförsäkring, i enlighet med paketreselagen, som Bella Resor tecknar för alla gäster via Gouda Reseförsäkring. Likaså täcker den avgiften till Resegarantifonden.

  Obs! Administrationsavgiften är alltså obligatorisk – och kan inte väljas bort.

  Pris: 125:-
 • Tilläggsköp - Spinalonga
  Tilläggsköp - Spinalonga På östra sidan av Kreta ligger fästningsön Spinalonga. Venetianerna och ottomanerna byggde fästningen men ön är mest känd som en deportationsö för spetälska fram till år 1957. Här har du möjlighet att följa med på en rundtur som får tankarna att sätta igång hur det var att leva här.

  Då det endast finns ett begränsat antal platser måste denna utflykt köpas innan avresa.
  Minst 15 anmälda krävs för att turnén ska genomföras.

  Utflykten inkluderar:
  •    Buss till Elounda med fikastopp längs vägen
  •    Båt till Spinalonga t/r
  •    Rundtur på ön
  •    Svensk- eller engelsktalande reseledare hela dagen
  •    Lunch på en lokal restaurang

  Pris: 1 299:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum med balkong 0:-
 • Superior dubbelrum med balkong 1 595:-
 • Dubbelrum med balkong för 1 person 1 895:-

Avgångar & priser

AvresaDestinationLediga platserfrån pris
7/5Se avreseorterVårresa till Kreta från Helsingborg och ÄngelholmMer än 815 495:-BokaMer information
14/5Se avreseorterVårresa till Kreta från VellingeMer än 815 495:-BokaMer information
21/5Se avreseorterVårresa till Kreta från KristianstadMer än 815 495:-BokaMer information
Fyra goda anledningar att resa med Bella Resor
1. Det är enkelt och smidigt

Du hämtas upp vid en central plats i din kommun och körs med buss till flygplatsen. Här erbjuds du hjälp med incheckning och bagageinlämning, vilket ger dig en bekymmersfri och lugn start på resan. Vid hemresan kör bussen tillbaka samma väg.

2. Det är tryggt

Din svenska reseledare är närvarande hela veckan. Hotell, måltider och utflykter är arrangerade och betalda i förväg. Vi genomför programmet i lugn takt – så att du kan fokusera på att njuta och få uppleva det bästa som resmålet har att erbjuda.

3. Det är lätt att hitta likasinnade

Det spelar ingen roll om du startar resan tillsammans med någon, eller om du reser själv. Semestern spenderas i grupp tillsammans med andra jämnåriga. Många berättar om nya vänner de har funnit, som de väljer att träffa igen efter hemkomsten.

4. Det är väldigt trevligt

Vi gör det mesta tillsammans – vi bor på samma hotell, äter mat tillsammans och vi åker på utflykter. De flesta som är med på resan kommer ju från samma hemkommun – där många delar liknande erfarenheter – och samtalen flyter på lätt!