Skip to main content

Seniorresa till Katalonien höst 2023

Denna resa tar dig med till en av Medelhavets riktiga pärlor – det vackra kustlandskapet i den nordöstra delen av Katalonien. Costa del Maresme sträcker sig från Barcelona till ett stycke norr om där vi bor, där Costa Brava tar vid och fortsätter upp till den franska gränsen. Vi föredrar att resa något utanför högsäsong, när det råder en lugnare och mer avspänd atmosfär, och då temperaturen är behagligare.

Costa Brava betyder "den vilda kusten" och hela detta område är verkligen dramatiskt och andlöst vackert med sina skogsklädda berg, karga klippor, pittoreska fiskebyar, vackra stränder och ett turkosblått hav. Lite längre in i landet finns många orörda naturområden och frodiga jordbruksmarker, med bland annat några av Spaniens största vingårdar. Vi finner en rad intressanta medeltida städer som exempelvis Girona - och förstås - Barcelona, en av Europas mest spännande och fascinerande städer, som ligger bara 1 timmes bilresa från Malgrat de Mar, där vi ska bo.

Malgrat de Mar, denna lilla kuststad, har allt vi kan önska och har efter hand blivit en mycket populär turistort. Den ligger precis vid havet, med en lång sträcka av små vikar och stränder, där det är badvänligt och där det finns gott om hotell och uteserveringar och små butiker längs den långa strandpromenaden. Malgrat de Mar har även lyckats bevara det genuina och här kan du strosa runt i de äldre kvarterens smala gator och gränder där lokalbefolkningen bor och arbetar – och här hittar du butiker och barer som har behållit sin spanska charm.

På våra utflykter kommer vi se mer av den vackra naturen och få uppleva en rad sevärdheter och lära mer om Kataloniens spännande historia och kultur. I Figueres, lite längre norrut, besöker vi konstnären Salvador Dali’s världsberömda och fantasifulla museum. På en tur inåt landet kommer vi till det berömda Montserrat-klostret, högt uppe i bergen, för att senare på dagen ta oss djupt ner i källargångarna där tusentals flaskor med spansk ”Champagne” - Cava - ligger och mognar. Här får vi lära oss mer om områdets vinodling och produktionen av denna ädla dryck med sin eleganta mousse. Och självklart ska vi utforska vad den stora staden Barcelona - Spaniens näst största stad - har att bjuda på. Bland annat kommer vi se den fantastiska kyrkan La Sagrada Familia, och insupa saluhallens speciella atmosfär och färgsprakande utbud och likaså ta en titt i gamla stans historiska kvarter, med sina vackra byggnader och slingrande gator.

Se mer om datum för resan, hotellet och veckans program lite längre ner.

Sök resa

Din resa startar från din kommun

Program

 • Busshämtning till flygplatsen

  Avgång med buss från din kommun till flygplatsen varifrån du flyger till Barcelona (mer information om avgångstider kommer senare).

  Busshämtning till flygplatsen
 • Avresa till Katalonien

  Vår svenska reseledare tar emot på Barcelonas flygplats och följer med på bussen som går till hotellet i Malgrat de Mar, vilket tar ca 1 1/2 timme.

  Avresa till Katalonien
 • Utflykt 1: Sightseeing längs med kusten (inkl. lunch)

  På denna introduktionstur ägnar vi förmiddagen till att orientera oss i Malgrat de Mar och angränsande områden, så att du snabbt kan känna dig som hemma, redan från dag ett. Din guide visar runt och ger även tips på vad du kan göra i närområdet på egen hand. Vi avslutar turen med en god typisk spansk lunch.

  Utflykt 1: Sightseeing längs med kusten (inkl. lunch)
 • Utflykt 1 - fakta

  Malgrat de Mar har närmare 19 000 invånare och ligger precis vid kusten. Idag har staden så gott som vuxit samman med grannorten Santa Susanna, som man lätt når via strandpromenaden. I hela området är det gott om odling av frukt och grönsaker och fram till början av 60-talet var jordbruket den mest betydande inkomstkällan.
 • Utflykt 2: Barcelona (inkl. lunch)

  Det finns många anledningar till att Barcelona har blivit en av Europas mest populära städer. Här hittar du en unik kombination av pulserande stadsliv och sydländsk charm, mixat med det medeltida. Kulturpärlorna ligger på rad och här finns ett livligt utbud av restauranger och barer där du kan uppleva det katalanska folklivet och den katalanska maten, på riktigt. På sightseeingturen med buss kommer vi få se många kända platser och få höra mer om stadens historia och sevärdheter. Vi besöker den mäktiga saluhallen, promenerar på de charmiga smala gatorna i kvarteren runt den välkända La Rambla – boulevarden som leder från hjärtat av staden ner till hamnen – och vi besöker La Sagrada Familia – detta fantastiska mästerverk av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí.

  Utflykt 2: Barcelona (inkl. lunch)
 • Utflykt 2 - fakta

  Barcelona är Spaniens näst största stad med nästan 5 miljoner invånare, om man räknar med förorterna. Läget vid Medelhavet och närheten till den franska gränsen har i alla tider lockat främmande folk på besök. På 1200-talet var Barcelona en av de mäktigaste städerna vid Medelhavet och i samband med de olympiska spelen 1992 fick staden en rejäl uppfräschning. Antoni Gaudí föddes i Barcelona 1852. Trots mediokra betyg antogs han till arkitektskolan, där en av hans lärare lär ha sagt: ”Jag har antingen hittat en galning eller ett geni”. Gaudí har även skapat ett flertal andra fantasifyllda byggnadsverk, varav de flesta idag är listade på UNESCOs världsarvslista.
 • Utflykt 3: Kloster och Cava (inkl. lunch)

  Denna dag styr vi kosan en bit nordväst om Barcelona, och högt uppe på 720 meters höjd, i en magisk bergskedja med märkligt runda toppar, hittar vi klostret och kyrkan i Montserrat. Härifrån har vi en fantastisk utsikt ut över det natursköna landskapet. Området har allt sedan antiken varit en viktig religiös plats. I den imponerande kyrkan finns en liten staty av den svarta madonnan, och en utbredd tro är att om du tillber Madonnan här, kan du få mirakel att hända. Varför inte prova, när du ändå är på plats? Vi besöker sen Codornius vingård, som tillika är den största producenten av Cava – den spanska, och främst den Katalanska, stolta motsvarigheten till ”Champagne”. Vi får en spännande rundtur i anläggningens labyrint av underjordiska rum, och vi får veta hur produktionen av denna pärlande dryck går till - och naturligtvis blir det tillfälle att provsmaka.

  Utflykt 3: Kloster och Cava (inkl. lunch)
 • Utflykt 3 - fakta

  Det första klostret grundades på 800-talet och blev tidigt en viktig vallfartsort för pilgrimer. Napoleons trupper ödelade dock det mesta under kriget och nuvarande byggnader härstammar från 1800-talet. Idag lever ett 80-tal benediktinermunkar här, det finns en musikskola och världens äldsta och mycket kända gosskör. Vingården Codorniu från 1551, är inte bara stor och Spaniens äldsta, utan faktiskt en av världens äldsta. Den vackra modernistiska anläggningen har förklarats som ett historiskt och konstnärligt monument.
 • Utflykt 4: Salvador Dalí och kusten mot norr (inkl. lunch)

  Precis vid foten av Pyrenéerna ligger staden Figueres, som den kände konstnären Salvador Dalí kommer ifrån - mannen med de tvinnade mustascherna som lite av sitt varumärke. Här finns också hans helt speciella teatermuseum, som du nog inte har sett maken till. Denne mångsidige konstnär är mest känd för sina smått absurda och drömska målningar och en rundtur i museet är minsann en upplevelse utöver det vanliga. Efter en god lunch kör vi tillbaka ut mot havet, för att sen fortsätta hemresan längs den vackra kusten vilken bjuder på en mängd fina vyer.

  Utflykt 4: Salvador Dalí och kusten mot norr (inkl. lunch)
 • Utflykt 4 - fakta

  Salvador Dalí anses vara en av de viktigaste surrealistiska konstnärerna. Han föddes 1904 i Figueres, där han 84 år senare också blev begravd. Dalí designade och inredde sitt museum i ruinerna av en gammal teater. Figueres – vilket är ett katalanskt ord som betyder ”fikonträd” - är en av områdets större städer (46 000 invånare) och även känd för sitt rika kulturarv med många arkitektoniska pärlor från olika epoker.
 • Två lediga dagar att spendera på egen hand – här följer några tips!

  Varför inte ta en tur med tåget och utforska grannstaden Calella? Eller göra ännu ett besök i Barcelona, som har så mycket spännande att erbjuda. Tågstationen ligger bara några hundra meter från hotellet. Eller göra ett besök i den vackra botaniska trädgården Jardín Botánico Marimurtra i grannstaden Blanes. Den anses vara Europas största och vackraste botaniska trädgård med medelhavsväxter, och sträcker sig över hela 16 hektar. Eller kanske koppla av vid stranden eller poolen och bara njuta.

  Två lediga dagar att spendera på egen hand – här följer några tips!
 • Hemresa

  Vi åker med buss från hotellet till flygplatsen och flyger hem. Där väntar sen den buss som tar dig tillbaka till den kommun som din resa utgick ifrån.

 • OBS!

  Vi förbehåller oss rätten till förändringar.

  Dagsprogram skickas ut ca 3 veckor före avresan.

  För mer information och beställning - ring: 046-560 01 52 eller skicka ett mail till: info@bellaresor.se

  OBS! För att alla resande skall få ut det mesta av sin resa behöver man vara oberoende av reseledaren. Våra reseledare har i uppgift att se till gruppens helhet och kan därför inte hjälpa och assistera enskilda behov. Detta betyder att man själv ska klara av att t.ex. bära sin resväska, gå i trappor och på ojämnt underlag. Man ska kunna följa med på utflykternas promenader i rimligt tempo.

Karta

Veckans program

Utresa

Avgång med buss och guide från din kommun till flygplatsen varifrån du flyger till Barcelona (mer information om avgångstider kommer senare). Vår svenska reseledare tar emot på Barcelonas flygplats och följer med på bussen som går till hotellet i Malgrat de Mar, vilket tar ca 1 1/2 timme.

Utflykter

Sightseeing längs med kusten (inkl. lunch)


På denna introduktionstur ägnar vi förmiddagen till att orientera oss i Malgrat de Mar och angränsande områden, så att du snabbt kan känna dig som hemma, redan från dag ett. Din guide visar runt och ger även tips på vad du kan göra i närområdet på egen hand. Vi avslutar turen med en god typisk spansk lunch.

Malgrat de Mar har närmare 19 000 invånare och ligger precis vid kusten. Idag har staden så gott som vuxit samman med grannorten Santa Susanna, som man lätt når via strandpromenaden. I hela området är det gott om odling av frukt och grönsaker och fram till början av 60-talet var jordbruket den mest betydande inkomstkällan.

 

Barcelona (inkl. lunch)


Det finns många anledningar till att Barcelona har blivit en av Europas mest populära städer. Här hittar du en unik kombination av pulserande stadsliv och sydländsk charm, mixat med det medeltida. Kulturpärlorna ligger på rad och här finns ett livligt utbud av restauranger och barer där du kan uppleva det katalanska folklivet och den katalanska maten, på riktigt. På sightseeingturen med buss kommer vi få se många kända platser och få höra mer om stadens historia och sevärdheter. Vi besöker den mäktiga saluhallen, promenerar på de charmiga smala gatorna i kvarteren runt den välkända La Rambla – boulevarden som leder från hjärtat av staden ner till hamnen – och vi besöker La Sagrada Familia – detta fantastiska mästerverk av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí.

Barcelona är Spaniens näst största stad med nästan 5 miljoner invånare, om man räknar med förorterna. Läget vid Medelhavet och närheten till den franska gränsen har i alla tider lockat främmande folk på besök. På 1200-talet var Barcelona en av de mäktigaste städerna vid Medelhavet och i samband med de olympiska spelen 1992 fick staden en rejäl uppfräschning. Antoni Gaudí föddes i Barcelona 1852. Trots mediokra betyg antogs han till arkitektskolan, där en av hans lärare lär ha sagt: ”Jag har antingen hittat en galning eller ett geni”. Gaudí har även skapat ett flertal andra fantasifyllda byggnadsverk, varav de flesta idag är listade på UNESCOs världsarvslista.

 

Kloster och Cava (inkl. lunch)


Denna dag styr vi kosan en bit nordväst om Barcelona, och högt uppe på 720 meters höjd, i en magisk bergskedja med märkligt runda toppar, hittar vi klostret och kyrkan i Montserrat. Härifrån har vi en fantastisk utsikt ut över det natursköna landskapet. Området har allt sedan antiken varit en viktig religiös plats. I den imponerande kyrkan finns en liten staty av den svarta madonnan, och en utbredd tro är att om du tillber Madonnan här, kan du få mirakel att hända. Varför inte prova, när du ändå är på plats? Vi besöker sen Codornius vingård, som tillika är den största producenten av Cava – den spanska, och främst den Katalanska, stolta motsvarigheten till ”Champagne”. Vi får en spännande rundtur i anläggningens labyrint av underjordiska rum, och vi får veta hur produktionen av denna pärlande dryck går till - och naturligtvis blir det tillfälle att provsmaka.

Det första klostret grundades på 800-talet och blev tidigt en viktig vallfartsort för pilgrimer. Napoleons trupper ödelade dock det mesta under kriget och nuvarande byggnader härstammar från 1800-talet. Idag lever ett 80-tal benediktinermunkar här, det finns en musikskola och världens äldsta och mycket kända gosskör. Vingården Codorniu från 1551, är inte bara stor och Spaniens äldsta, utan faktiskt en av världens äldsta. Den vackra modernistiska anläggningen har förklarats som ett historiskt och konstnärligt monument.

 

Salvador Dalí och kusten mot norr (inkl. lunch)


Precis vid foten av Pyrenéerna ligger staden Figueres, som den kände konstnären Salvador Dalí kommer ifrån - mannen med de tvinnade mustascherna som lite av sitt varumärke. Här finns också hans helt speciella teatermuseum, som du nog inte har sett maken till. Denne mångsidige konstnär är mest känd för sina smått absurda och drömska målningar och en rundtur i museet är minsann en upplevelse utöver det vanliga. Efter en god lunch kör vi tillbaka ut mot havet för att sen fortsätta hemresan längs den vackra kusten vilken bjuder på en mängd fina vyer.

Salvador Dalí anses vara en av de viktigaste surrealistiska konstnärerna. Han föddes 1904 i Figueres, där han 84 år senare också blev begravd. Dalí designade och inredde sitt museum i ruinerna av en gammal teater. Figueres – vilket är ett katalanskt ord som betyder ”fikonträd” - är en av områdets större städer (46 000 invånare) och även känd för sitt rika kulturarv med många arkitektoniska pärlor från olika epoker.

 

Två lediga dagar att spendera på egen hand – här följer några tips!

Varför inte ta en tur med tåget och utforska grannstaden Calella? Eller göra ännu ett besök i Barcelona, som har så mycket spännande att erbjuda. Tågstationen ligger bara några hundra meter från hotellet. Eller göra ett besök i den vackra botaniska trädgården Jardín Botánico Marimurtra i grannstaden Blanes. Den anses vara Europas största och vackraste botaniska trädgård med medelhavsväxter, och sträcker sig över hela 16 hektar. Eller kanske koppla av vid stranden eller poolen och bara njuta.


 

Hemresa

Vi åker med buss från hotellet till flygplatsen och fortsätter hemåt med flyg. Där väntar sen den buss som tar dig tillbaka till den kommun som din resa utgick ifrån.

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

Dagsprogrammet skickas ut ca 3 veckor före avresan.

För mer information och bokning – ring: 046-560 01 52 eller skicka ett mejl till: info@bellaresor.se

Viktigt: För att alla deltagare ska få ut mesta möjliga av resan är det helt nödvändigt att du är 100% självgående. Det innebär bland annat att du måste kunna bära din resväska själv, du måste kunna gå i trappor och ta dig fram på kullerstensgator m.m. och i övrigt kunna följa utflykternas promenader i rimlig takt. Vår reseledare ansvarar för gruppen som helhet, och kan tyvärr inte hjälpa till med individuella behov.

Hotellinformation

Vi bor på det mycket fina 4-stjärniga Hotel Aqua Silhouette & Spa i Malgrat de Mar, avsett endast för vuxna gäster. Hotellet ligger idealiskt till, både nära stranden och centrum. Hotellet är så gott som nybyggt (2018) och du kommer märka att detta är en riktig oas som bjuder in till välbefinnande och avkoppling. Det är bara 5 minuters promenad till den kilometerlånga strandpromenaden, med alla sina många uteserveringar och små butiker. Och på ungefär samma avstånd ligger den genuina delen av stadens centrum där det finns många spännande affärer och restauranger att utforska.

Hotellet har stor trädgård med 3 utomhuspooler och ett spa- och hälsocenter med inomhuspool och bastu, där man mot ersättning kan boka massage eller skönhetsbehandlingar. Dessutom finns hiss, lounge-bar med underhållning varje kväll, trevlig bufférestaurang och en grillrestaurang vid poolen. Gratis WIFI överallt på hotellet. Rummen är mycket fina, alla med balkong och ett modernt badrum med dusch. Det finns hårtork, gratis kassaskåp, minibar/kylskåp, luftkonditionering/uppvärmning och satellit-TV.

Välj mellan:
• Dubbelrum
• Dubbelrum med utsikt över poolen/trädgården
• Dubbelrum för 1 person
• Dubbelrum med utsikt över pool/trädgård för 1 person

Se mer information om hotellet här:
Hotellets egen hemsida (på engelska)

 

Väderdata

"Inget är så oförutsägbart som vädret", speciellt i dessa tider. Men eftersom många frågar hur vädret är vid de olika tidpunkterna vågar vi ge dig en fingervisning om vilket väder du kan förvänta dig ändå.

Naturligtvis kan vi inte garantera sol eller värme och vill du ha en aktuell väderprognos för Katalonien kan du se den här: https://www.vejreti.com/europe/spain/catalonia

 

 

(källa: www.vejreti.com datum: 11-2022)

Broschyr

Här hittar du vår Katalonien-broschyr.
Om du har problem eller vill att vår broschyr ska skickas per post - kan du kontakta oss här

Vårt koncept

Fyra goda anledningar att resa med Bella Resor
1. Det är enkelt och smidigt

Du hämtas upp vid en central plats i din kommun och körs med buss till flygplatsen. Här erbjuds du hjälp med incheckning och bagageinlämning, vilket ger dig en bekymmersfri och lugn start på resan. Vid hemresan kör bussen tillbaka samma väg.

2. Det är tryggt

Din svenska reseledare är närvarande hela veckan. Hotell, måltider och utflykter är arrangerade och betalda i förväg. Vi genomför programmet i lugn takt – så att du kan fokusera på att njuta och få uppleva det bästa som resmålet har att erbjuda.

3. Det är lätt att hitta likasinnade

Det spelar ingen roll om du startar resan tillsammans med någon, eller om du reser själv. Semestern spenderas i grupp tillsammans med andra jämnåriga. Många berättar om nya vänner de har funnit, som de väljer att träffa igen efter hemkomsten.

4. Det är väldigt trevligt

Vi gör det mesta tillsammans – vi bor på samma hotell, äter mat tillsammans och vi åker på utflykter. De flesta som är med på resan kommer ju från samma hemkommun – där många delar liknande erfarenheter – och samtalen flyter på lätt!