Skip to main content

Seniorresa till Andalusien vår 2024

Res tryggt med jämnåriga från din kommun och njut av en härlig tid tillsammans med oss i det frodiga och mycket vackra Costa Tropical, som ligger i Andalusien – ”Spaniens hjärta” – i landets södra del.

Öster om Malaga, längs den tropiska kusten med sin dramatiska natur, ligger den mysiga staden Almuñécar. Det är där vi bor på denna resa. Staden, som är över 3 000 år, har genom tiderna utgjort hem för en rad folkslag som romare, morer och kristna. Många historiska minnen finns kvar som exempelvis det moriska slottet ”Castillo San Miguel”. Utöver den vackra kusten med alla kaféer och restauranger, kan vi njuta av den autentiska atmosfären och det dagliga livet när vi rör oss på stadens smala gator och torg.

Det milda klimatet gör området perfekt för odling av tropiska frukter och grönsaker – därav namnet Costa Tropical. Vintrarna är oftast milda och torra och somrarna varma och soliga. Det finns gott om apelsin, avokado, mango och mandel, bara för att nämna några.

På vår resa till Costa Tropical besöker vi Frigiliana, en av alla dessa vackra vita byar i bergen. Vi hälsar på vid en spansk finca, en gård, där vi kommer få se och höra mer om alla härliga frukter som området är känt för. Precis vid foten av Sierra Nevadabergen får vi även lära oss hur produktionen av den populära spanska Serrano-skinkan går till. Veckans höjdpunkt är utan tvekan det unika Alhambra-slottet i Granada, en arkitektonisk pärla som vittnar om morernas storhetstid.

OBS: Vi kan dessvärre endast garantera biljetter för entré till Alhambra vid bokning minimum 60 dagar före avresa. Vid senare bokning garanterar vi endast tillträde till den vackra trädgården och omgivningarna. 

Se mer om hotellet, veckans program och datum nedan. 

Sök resa

Din resa startar från din kommun

Program

 • Busshämtning till flygplatsen

  Avgång med buss från din valda avresekommun till flygplatsen, och därifrån flyg till Malaga.

  Busshämtning till flygplatsen
 • Avresa till Andalusien

  Vår svenska reseledare väntar på Malaga flygplats och följer med i bussen till Hotel Helios i Almuñécar. Transfertiden är ca 1 timme.

  Avresa till Andalusien
 • Utflykt 1: Stadsrundtur (inkl. lunch)

  Rundtur i vår spännande semesterstad. En trevlig promenad där vi ser oss om i Almuñecar, för att du ska känna dig hemmastadd redan från dag ett. Vi tar en titt både i den nya och den gamla stadsdelen. Vi besöker bland annat den vackra stadsparken, ruinerna av en romersk akvedukt och en kyrka. Du kommer också få tips om hur du kan utforska närområdet på egen hand. Dagen avslutas med en typisk spansk lunch innan vi promenerar tillbaka till hotellet längs med stranden.

  Utflykt 1: Stadsrundtur (inkl. lunch)
 • Utflykt 1 - fakta

  Almuñécar ligger i den andalusiska provinsen Granada och har idag drygt 27 000 invånare. Staden grundades av fenicierna och kallades då Sexi, vilket är anledningen till att många invånare än idag väljer att kalla sig för Sexitanos. Senare i tiden kom både morer och romare och satte sin prägel på området.
 • Utflykt 2: Skinkornas by (inkl. lunch)

  Heldagstur, där vi kör upp mot bergskedjan Sierra Nevada, till byn Pórtugos, i regionen La Alpujarra. På denna höga höjd ger bergsluften ett torrt och fint klimat som är idealiskt för produktionen av den berömda lufttorkade skinkan. Vi kommer få lära oss mer om denna delikatess, och vill man köpa med sig något gott finns ett urval av korv och skinka att välja mellan. Dagen bjuder på unika naturupplevelser med fantastisk utsikt över berg, dalar och dammar. Vi gör ett stopp i den pittoreska byn Pampaniera, där det blir tid för en kopp kaffe och att bara njuta av vackra hus och härlig atmosfär.

  Utflykt 2: Skinkornas by (inkl. lunch)
 • Utflykt 2 - fakta

  Pórtugos är en av alla dessa vita byar med arabiskt (moriskt) ursprung, med branta smala gator och vackra vitkalkade hus. Byn ligger på cirka 1 300 meter över havet och är känd för de berömda ”Serrano” skinkorna, som hänger på tork. Här är det optimala väderleksförhållanden för lagring av skinka, och slakterier från hela Spanien kör sina skinkor till detta område. Skinkorna lagras i upp till 30 månader och när de är klara har de tappat runt 33% av sin ursprungliga vikt.
 • Utflykt 3: Subtropiska frukter och den vita bergsbyn Frigiliana (inkl. lunch)

  Tidigt på morgonen besöker vi en typisk sydspansk finca – en gård – där man odlar några av de subtropiska frukter som är så typiska för Costa Tropical, som avokado, mango, papaya, guava och cherimoya. När vi har fått veta mer om dessa frukter, fortsätter turen upp i bergen, till den vackra byn Frigiliana. Den är av arabiskt ursprung och särskilt känd för den sockerrörssirap som produceras här. Utsikten är helt fantastisk ut över havet och Nerja, med omgivande landsbygd. En riktigt klar dag kan man se ända till den nordafrikanska kusten.
  Vi promenerar längs smala kullerstensgator och beundrar de vackra vitkalkade husen och alla färgglada blomkrukor. Vid det lilla mysiga torget ligger Iglesia de San Antonio och där finns möjlighet att besöka denna kyrka, eller kanske ta en kopp kaffe, innan vi promenerar vidare till vår lunchrestaurang längre upp i byn.

  Utflykt 3: Subtropiska frukter och den vita bergsbyn Frigiliana (inkl. lunch)
 • Utflykt 3 - fakta

  Frigiliana ligger 6 km inåt landet, bara en halvtimmes bilresa från Almuñécar, uppe på 330 meter över havet. Byn har flera gånger vunnit utmärkelsen som den vackraste och bäst bevarade moriska byn i Andalusien. Många av husen är vackert dekorerade och hela området bjuder på en helt unik karaktär. Kyrkan San Antonio byggdes 1676 på den plats där det tidigare fanns en moské. Greve Manrique de Lara, stod för finansieringen.
 • Utflykt 4: Det moriska slottet Alhambra (inkl. lunch)

  Den här dagen besöker vi en av Spaniens mest kända och imponerande sevärdheter – det moriska slottet Alhambra. Efter en och en halv timmes resa norrut i vackra omgivningar är vi framme i Granada, och uppe på en höjd ligger detta fantastiska byggnadsverk. På den guidade turen får vi höra den spännande historien om detta välbevarade borg- och palatsområde. Vi går ett antal trappor och genom smala passager inne i slottet, och vill du inte följa med hela vägen runt finns det möjlighet att stanna och bara njuta av tystnaden och den vackra utsikten.

  Utflykt 4: Det moriska slottet Alhambra (inkl. lunch)
 • Utflykt 4 - fakta

  Alhambra, som på arabiska betyder ”det röda fortet”, byggdes av morer mellan 1248 och 1354. Det består av en rad sammanbyggda palats och innergårdar och det var härifrån som emirerna i den moriska dynastin styrde sitt mäktiga emirat. Detaljrikedomen är enorm och detta är exempel på den främsta moriska arkitektur som har bevarats genom tiderna. Sedan 1984 finns Alhambra med på UNESCOs världsarvslista.
 • Två dagars ledighet till eget förfogande

  Vi rekommenderar ett besök i grannstaden Nerja, som blivit så populär, inte minst bland golfspelande svenskar. Ta en promenad på de mysiga smala gatorna ner till Balcon de Europa och njut av en fantastisk utsikt över havet och de små vikarna med kustens bästa stränder. Stalaktitgrottorna i Nerja är också värda ett besök. Eller kanske utforska vår kära hemstad Almuñécar lite mer? Strosa på den vackra strandpromenaden eller besöka den gamla stadsdelens kullerstensgränder och trevliga torg, med butiker, verkstäder och uteserveringar. Högt uppifrån den gamla fästningen är utsikten helt magnifik.

  Två dagars ledighet till eget förfogande
 • Hemresa

  Vi tar oss med buss till Malaga flygplats, flyger hem, och fortsätter därefter med buss till den kommun du startade resan ifrån.

 • OBS!

  Vi förbehåller oss rätten till förändringar.

  Dagsprogram skickas ut ca 3 veckor före avresan.

  För mer information och beställning - ring: 046-560 01 52 eller skicka ett mail till: info@bellaresor.se

  OBS! För att alla resande skall få ut det mesta av sin resa behöver man vara oberoende av reseledaren. Våra reseledare har i uppgift att se till gruppens helhet och kan därför inte hjälpa och assistera enskilda behov. Detta betyder att man själv ska klara av att t.ex. bära sin resväska, gå i trappor och på ojämnt underlag. Man ska kunna följa med på utflykternas promenader i rimligt tempo.

Karta

Hotellinformation

I Almunecar bor vi på det omtyckta 3-stjärniga Hotel Helios, som har ett perfekt läge precis vid havet och den härliga palmkantade strandpromenaden. Det finns gott om butiker, restauranger och caféer i närheten.

Hotellet har en trevlig swimmingpool, hiss, bar, restaurang och sällskapsrum där det är underhållning någon gång under veckan. På hotellets takterrass erbjuds det Spa med både bad och massage. Även om ni inte utnyttjar Spa så är turen upp till takterrassen värd sin tid eftersom man har en vacker utsikt över havet och kusten.

Rummen är fina och välplanerade och alla rummen har balkong, TV, safetybox, hårtork i badrummet och gratis internet.

Välj mellan:
• Delat dubbelrum
• Delat dubbelrum med havsutsikt
• Dubbelrum för 1 person
• Dubbelrum med havsutsikt för 1 person

Se mer information om hotellet här: www.helioshotels.com/en/hotel-helios-costa-tropical/

Väderdata

"Inget är så oförutsägbart som vädret", speciellt i dessa tider. Men eftersom många frågar hur vädret är vid de olika tidpunkterna vågar vi ge dig en fingervisning om vilket väder du kan förvänta dig ändå.

Naturligtvis kan vi inte garantera sol eller värme och vill du ha en aktuell väderprognos för Andalusien kan du se den här: https://www.vejreti.com/europe/spain/andalucia

 





(kilde: www.vejreti.com dato: 11-2022)

Broschyr

Här hittar du vår Katalonien-broschyr.
Om du har problem eller vill att vår broschyr ska skickas per post - kan du kontakta oss här

Vårt koncept

Fyra goda anledningar att resa med Bella Resor
1. Det är enkelt och smidigt

Du hämtas upp vid en central plats i din kommun och körs med buss till flygplatsen. Här erbjuds du hjälp med incheckning och bagageinlämning, vilket ger dig en bekymmersfri och lugn start på resan. Vid hemresan kör bussen tillbaka samma väg.

2. Det är tryggt

Din svenska reseledare är närvarande hela veckan. Hotell, måltider och utflykter är arrangerade och betalda i förväg. Vi genomför programmet i lugn takt – så att du kan fokusera på att njuta och få uppleva det bästa som resmålet har att erbjuda.

3. Det är lätt att hitta likasinnade

Det spelar ingen roll om du startar resan tillsammans med någon, eller om du reser själv. Semestern spenderas i grupp tillsammans med andra jämnåriga. Många berättar om nya vänner de har funnit, som de väljer att träffa igen efter hemkomsten.

4. Det är väldigt trevligt

Vi gör det mesta tillsammans – vi bor på samma hotell, äter mat tillsammans och vi åker på utflykter. De flesta som är med på resan kommer ju från samma hemkommun – där många delar liknande erfarenheter – och samtalen flyter på lätt!